Friday, January 15, 2010

Peristiwa pagi-pagi buta

Friday, January 15, 2010


Damn.

It happened again.

Sekarang dah masuk 2x aku pegi klinik and hospital sebab..

Locked-jaw..

Huh..

Memalukan..Nasib baiklah masa tu tak ramai orang. Dengan tak mandi lagi, tak gosok gigi lagi..Biasa nya aku pnh kena beberapa kali. Tapi 1st time masa kat Pahang dulu. Tergezut beruk masa tu. Terus pergi hospital. Malu siot. Lepas tu bila da kena lagi, aku tiru cara doctor tu buat kat aku dulu.. Selalunya menjadi.. Tapi percubaan kali ni menghampakan. T_T

Bukannya apa..kalau orang yang tak tahu and tak pernah dengar, diorang just akan cakap " Tu la menguap besar sangat! "

Halooooo??

Sila Google ye.

'Penyakit' ni memang wujud pun dan bukan aku sorang je yang kena. Kalau ikut nama scientific dia TMJ (Temporomandibular joint) disorder.

Atau limited jaw movement.

Atau locked-jaw.

Asalnya TMJ adalah digunakan untuk kehidupan seharian dalam menggerakkan rahang..macam makan..mengunyah..menggigit..bercakap..menguap.. Tapi ada beberapa symptoms yang menyebabkan TMJ jadi complex dan tak relax. Atau ter-locked. hihi.

1. Teeth clenching. Habit ataupun dah jadi kebiasaan masa tengah tido.

2. Terlalu banyak kunyah chewing gum dan gigit kuku.

3. Stress! Making them always grinding and clenching their teeth.

4. Occupational tasks such as holding the telephone between the head and shoulder.

Educate ourselves. Janganlah jadi macam aku. Jatuh saham haha!



|| Kacau mood nak tido ||


Share

6 comments:

amal

isotonic drink is one of the best option to counter the problem..

1. buy isotonic drink in any shop...

2. dilute it with air masak with the ratio 1:1..

3. minum sekali dalam 2-3 hari...

4. natrium can aid in the muscle contraction...

5. hopefully, it can reduce the frequency of TMJ..

slamat mencuba...

- p z a a -

Pergh. Makasih banyak2 mal. Cth macam 100plus sume tu kan? Apa lagi ye..tak suka 100plus.. T_T

amal

Yup, macam 100 plus...

klaw tak suke yg pure 100 plus bleh try 100 plus yg ade flavour..sedap juga...

selain 100 plus, revive juga contoh isotonic drink yg dijual di malaysia...

- p z a a -

Wogeh! Understood! Tenks En. Doctor! Hopefully mujarab. :D

cHiN

omg seriously ko ada prob ngan tmj? huhu. meh2 sini aku btolkan. haha

- p z a a -

Betul! Since aku 17 tahun. Da berbelas-belas kali kena.. 2x je yg x boleh tutup n pegi spital/klinik. Hikhik. Ko nak betulkan cmne? :P

Post a Comment