Thursday, June 18, 2009

Panas.

Thursday, June 18, 2009


I don't think I can stand kids. They're too naughty to be let alive on earth (is that mean?). Kenapa ar? Aku paling tak suka budak² yang tak dengar cakap. Yang bila disuruh diam, keep bising even louder after a few minutes being silent. I don't like kids who speak very loud. Who don't afraid or respect adults at all. Who don't listen to us after all.

This post relates to what I've felt just now. No. What I'm feeling right now. I know that somehow it's to teach me the hard times raising a child or to look after it. But I think my situation is harder. Susahnya nak jaga baby ni, tu satu hal. Bila dia meragam, bila dia menangis, bila dia taknak tido..that's common kan. But the surroundings tu yang problem.

Ibu aku mengajar budak mengaji Al-Quran. 1 day there're 20+ of them. Some will come after Zohor around 150pm while others at night after Maghrib. Boleh tak bayangkan bila aku jaga Haikal sorang²..(now he's 4 months old), aku kena sabar dengan surrounding dekat rumah aku.

Setiap petang dan malam aku akan tidokan dia dalam buai dekat dapur. Pasangla kipas kuat² bagi dia selesa and at least ada jugak bunyi kipas supaya tak senyap sangat. Sebab kalau senyap sangat, nanti bunyi tapak kaki pun dia terkejut nanti. ok that's another story.

Dapur rumah aku pulak satu hal. Ada jam antik arwah nenek aku punya (aku tatau napa kitorang still keep jam tu sebab bagi aku annoying sangat). Why?? Sebab setiap 15 minit jam tu akan berbunyi tau tak?! Kalau macam jam burung keluar berbunyi tu tahan la jugak. Tapi ni jam antik! Tau la kan bunyi dia so scary mannnn!!!!

" Arrrghhh jam ni berbunyi lagikkkkk!!! " tu la yang aku jerit setiap 15 minit.

Panjang lebar pulak tu lagu dia! Dan yang paling tak tahannya, tiap kali berbunyi, haikal akan sedar. Dan masa tu lah aku yang baru nak leka on9 kena jengah² dia.

No 2. The kids. Ye betol. Mereka sangatlah bising tahap gaban kalah dengan raksaksa!!!Sooooo bisinggg!!!There's this time aku tak tahan aku jerit kat diorang.

" Nak kena lempang sorang² baru tahu nak diam??!!! Dah habis mengaji tu balikla!!" Damn teruknya aku. I shouldn't shout at kids like that kan? Bukannya anak aku pun.

But the thing is they never listen! Diorang langsung tak takut pada ibu aku! Lagi diorang bising ada la! So ini la yang menyebabkan haikal sentiasa tak dapat tido yang lena. Sebab budak² tu. Ye btol. Aku nak salahkan diorang.

Problem no 3. Haikal does wake up bila dia dengar bunyi cicak. Kadang²la. Damn sungguh cicak itu. I'm gonna ask my mom pegi beli racun serangga khas untuk cicak yang aku pernah nampak kat pasar malam, yang aku pandang sebelah mata je masa tu.

So guys. Yeah I think I hate kids. Yang dah besar and tak dengar cakapla, kecuali yang that cute-cute. But I love Haikal so much even dia meragam tak tentu pasal. Because I know dia mengada-ngada je tu. Saja nak bermanja-manja. Duh.


| Surely I'm NOT READY to have kids |

Share

3 comments:

Jehan Soraya

hahaha...aku suka budak2 yang bawah 5 tahun je. above that aku memang takleh terima.

Tuah

ooo... tuah yg baca nih pong panas gk.. yer la.. baru ku taw makcik pzaa nih garang orgnyer.. hahaha... ala.. adatla tuh budak buat bising.. yg dh tua pun bt bising gk.. hehehe

- p z a a -

J = Aku rasa sume orang nak mcm tu haha
Tuah= mane de garang la..samseng jeee..haha

Post a Comment